Prodej, neprodej půdy?

12.12.2010 11:52

Dne 27.11.2010 se uskutečnila schůzka v půdních prostorách domu, kterou iniciovala pí. Mašatová. Schůzky se účastnili mimo jmenované Ing. Karel Uhlík, p. Mašata, pí. Skalická, za výbor byli přítomni p. Patele a Řezáč

Výsledek schůzky je, že pí. Mašatová nechce odprodat svůj podíl na půdních prostorách zájemcům z posledního patra. Naopak usiluje o získání podílu pí. Skalické. Výbor hájil stanovisko většiny spolumajitelů jaké řešení upřednostňují všichni ostatní a že pro pí. Mašatovou  bude problematické se dostat na půdu do svých prostor a nebude mít přívod inženýrských sítí. Přítomý Ing. Uhlík konstatoval, že technicky vzato není nic problém. Pro pí. Mašatovou se postaví schodiště a jelikož to bude 5 NP bude se muset vybudovat na fasádě domu před našimi okny výtah. Výbor poukázal na problematiku získání podpory ostatních spolumajitélů pro takový pochybný projekt - s tím jsme se rozešli.

 

Mezitiím se snažili majitelé bytových jednotek domluvit osobně s pí. Mašatovou na odprodeji. Byl ji nabídnut sklep výměnou za její podíl na půdě, to bylo odmítnuto. Majitelé horních bytů tedy navštívili JUDr. Střímelskou jaká jsou možná řešení pokud jeden ze spolumajitelů blokuje vůli všech ostatních. JUDR. Střímelská nabídla schůzku s pí. Mašatovou s tím , že ve všech domech kde řešila podobné problémy se vše v dobré obrátilo. Ke zchůzce došlo 9.12.2010 a níže je přepis zprávy JUDR. Střímelské k tomuto jednání. Závěr ať si udělá každý sám....., nebo ať přispěje svým názoren do diskuse.

 

 

Dobrý den pane Špičko,

dovoluji si informovat Vás o průběhu a výsledku jednání s paní Mašatovou ve věci týkající se uzavření smlouvy o výstavbě na realizaci stavebních úprav v domě.

Jednání se účastnila i paní Skalická, kterou jsem sice nepozvala, ale paní Mašatovou alespoň usměrňovala.

Obě paní jsem informovala o Vašem záměru provést stavební úpravy bytů, spočívající v propojení bytových jednotek ve Vašem vlastnictví s půdními prostory domu, o postupu při řešení právní stránky věci a finančním vypořádání půdních prostor.     

Paní Skalická se vyjádřila,  že v zásadě není proti tomu, aby se stavební úpravy provedly, ale podle jejího názoru je částka 1 000,-Kč/m2 půdních prostor nízká, protože se jedná o prostory v atraktivní části KV, půda je čistá a střecha (trámy) je nová. Domnívá se, že na vypořádání těchto prostor je odpovídající částka kolem 1 mil. Kč celkem. Za sebe se ale vyjádřila v tom smyslu, že bude souhlasit za podmínky, že její podíl bude vypořádán částkou odpovídající 4 000,-Kč/á m2 plochy.   

S paní Mašatovou je komunikace velice obtížná. Uvedla, že má už vypracovaný projekt na vybudování 1 místnosti  o výměře 25 m2 v půdních prostorách domu (zřejmě jako mansarda), která bude  patřit k jejímu bytu. Vůbec si ale nepřipouští, že bez souhlasu ostatních vlastníků rovněž nebude a nemůže nic budovat. Tvrdila, že si zastaví pouze svoje „metry“  a případně jí převede svůj podíl paní Skalická, což je po právní stránce absolutní nesmysl. Nakonec ale připustila, že bude souhlasit se stavebními úpravami za navržených podmínek pouze za předpokladu, že bude moct realizovat svůj záměr, s tím, že se s ostatními vypořádá částkou   1000,-Kč/á m2.

To by ale nemohl pan Šimek  realizovat stavební úpravy v rozsahu půdorysu svého bytu.

Paní Skalická uvedla, že se v domě nekonají schůze a vlastníci nejsou informování o záležitostech domu. Pokud je to pravda, tak bych Vám doporučila kontaktovat předsedu výboru společenství a požádat ho, aby svolal schůzi v souladu se zák. č.72/1994 Sb.,  na které by se řešily kromě domovních záležitostí i záležitost stavebních  prací v půdních prostorách. Ze schůze doporučuji udělat řádný (podrobný) zápis, který by byl případně podkladem pro řešení právní stránky stavebních úprav. Jinak, je možné pozvat znovu paní Mašatovou na jednání do mojí kanceláře, za Vaší účasti, jako stavebníků a ještě si to s ní probrat.

Pane Špičko, jednání s paní Mašatovou a Skalickou trvalo téměř 2 hodiny a za poskytnuté právní služby Vám budu účtovat 1 500,-Kč + 20% DPH. Zálohu jste mi neplatili, tak mi dejte prosím zprávu, zda mám vystavit fakturu (a na koho), nebo budete platit hotově.

Informujte prosím pana Becha a pana Šimka o průběhu včerejšího jednání a dejte mi prosím zprávu, jak jste se rozhodli.

Děkuji, s pozdravem

JUDr. Helena Střimelská - advokátka

Zpět